Documentele Secretului: Memoria istorică, libertatea de cercetare și politicile cu privire la arhivele publice în România

În ultimele luni, au fost semnalate numeroase cazuri de îngrădire a accesului istoricilor la fondurile de arhivă. Pe data de 26 mai c., invocând „necesitatea verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sălile de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate”, Arhivele Naționale ale României au instituit practic un filtru de cenzurare a documentelor care pot fi consultate de către cercetători. Din păcate, reacțiile de protest ale corpului academic, exprimate prin articole de presă, petiții sau comunicate au rămas fără răspuns din partea autorităților.

Ca reacție la această situație fără precedent în istoria recentă a arhivelor românești, Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), împreună cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași al Academiei Române, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Centrul Cultural German Iași și Clubul Humboldt Iași organizează, pe data de 30 iunie 2022, între orele 11:00 și 13:00, masa rotundă Documentele Secretului: Memoria istorică, libertatea de cercetare și politicile cu privire la arhivele publice în România. Reuniunea va avea loc în format mixt (fizic şi on-line).

În cadrul dezbaterii vor fi luate în discuție aspecte care țin de organizarea arhivelor din România, practicile europene în domeniu, legislația națională și internațională privind arhivarea documentelor și asigurarea accesului cercetătorilor, depolitizarea și demilitarizarea sistemului național de arhive. De asemenea, organizatorii își propun discutarea și inițierea unor noi demersuri pe lângă autoritățile române și instituțiile europene, care să determine Ministerul Afacerilor Interne și conducerea Arhivelor Naționale să renunțe la practicile de îngrădire a accesului istoricilor la fondurile documentare.

Masa rotundă se va desfășura în Sala de Conferințe a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” (Iași, Strada Codrescu 6, Pavilion C) și va putea fi urmărită în direct pe pagina de facebook a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” la adresa: https://www.facebook.com/A.D.Xenopol/

Organizatori:

Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”
Societatea de Studii Istorice din România (SSIR)
Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Centrul Cultural German Iași și Clubul Humboldt Iași

Comitet organizatoric:

Dr. Flavius Solomon, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”

Comitet științific:

Prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”
Dr. Leonidas Rados, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”

30 iunie 2022

Sala de Conferințe a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”