Diana Stroescu

Cercetator: Diana Stroescu

Diana Stroescu (căs. Morari)  este cercetător în cadrul departamentului de Istorie literară al Institutului „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași. În anul 2015 a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializarea limbă și literatură română – limbă și literatură franceză, urmând masteratul de Literatură română și hermeneutică literară. Doctor în filologie, a obținut distincția Summa Cum Laude pentru teza de doctorat intitulată Emil Ivănescu. Straniul caz al unui „antivivisecționist”, lucrare care i-a permis să depășească abordările estetice și culturale ale literaturii prin orientarea spre studii etice. Totodată, a descoperit un subiect pe care l-a aprofundat ulterior: relația dintre cultură și tehnologie în perioada modernă, în legătură cu miturile științei. Printre domeniile de interes, pe lângă teoria și istoria literară, se numără filozofia tehnologiei și ecologia media, cercetătoarea fiind preocupată de efectele mediilor tehnologice actuale la nivel personal și social, precum și de modul în care acestea sunt intuite și surprinse în literatură. În prezent, contribuie cu articole în cadrul proiectului prioritar al departamentului, Enciclopedia scrierilor memorialistice românești, ocupându-se cu precădere de texte care se încadrează tematic în memorialistica de război. Predă, în calitate de cadru didactic asociat, seminare de Literatură veche, premodernă și pașoptistă în Departamentul de Românistică, Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării, la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Listă lucrări:

  • Stroescu, Diana, Geniul, o față livrescă a nebuniei, în „Meridian Critic – Analele Universităţii Ştefan cel Mare Suceava. Seria Filologie”, vol. 42, nr. 1 (2023), Suceava, p. 165–170, http://meridiancritic.usv.ro/uploads/MC 2023/41 – MC 01 – 2023/II.03. Stroescu Diana.pdf.
  • Stroescu, Diana, Posteritatea atipică a unui scriitor: prefacerea memoriei în pagini de literatură în Literatură, artă, spiritualitate. (Co)relații în contemporaneitate, coord. Emanuela Ilie, Editura Universității „Aurel Vlaicu”, Arad, 2023, p. 205–234.
  • Stroescu, Diana,’O generație de susceptibili’: Emil Ivănescu, Dinu Pillat, Alexandru Vona, în „Transilvania”, no. 2 (2023), p 56–69, https://doi.org/10.51391/trva.2023.02.05.
  • Stroescu, Diana, Insuportabila versatilitate a modernismului, în “Swedish Journal of Romanian Studies”, Vol. 5 No. 1 (2022), p. 23–40, https://journals.lub.lu.se/sjrs/article/view/23875/21145.

 

Lista de proiecte:

  • Proiectul departamentului de Istorie literară Enciclopedia scrierilor memorialistice românești, vol. I-III, în cadrul programului de cercetare Dicționare, enciclopedii și sinteze ale literaturii, coordonatori: Bogdan Crețu și Ofelia Ichim.

 

Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”

Doctor în Filologie
Asistent de Cercetare Științifică
diana.stroescu (at) acadiasi.ro

Implicare în proiecte

No data was found