Gîfu Daniela

Cercetator: Gîfu Daniela

Sunt cercetător științific doctor gr. II la Institutul de Informatică, Academia Română – Filiala Iași și la Facultatea de Informatică „Alexandru Ioan Cuza” din același municipiu. Am o experiență semnificativă în domeniul lingvisticii computaționale, procesarea limbajului natural, în special în prelucrarea textului (identificarea topicului, adnotarea semantică, detectarea epocii, diacronia, dezambiguizarea sensului cuvântului, recunoașterea de entități, analiza sentimentelor, date deschise legate, regăsirea informațiilor) în română, engleză și italiană.

Mă preocup permanent de analiza rețelelor sociale (Twitter, YouTube, Facebook etc.) și modelare lingvistică. Din 2010, împreună cu o parte din studenții de la UAIC-FII, ulterior și cu cei de la Facultatea de Inginerie și Tehnologia informației, a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, am contribuit la dezvoltarea de corpusuri dedicate limbii române, diverse tipuri de adnotări, folosite pentru probleme ce țin de semantică și pragmatică.

Până acum am fost implicată în 14 proiecte de cercetare la nivel european și național (6 internaționale și 8 naționale) (în prezent, fac parte din din Management Commitment (MC) din cadrul  CA18209_European network for Web-centred linguistic data science). De asemenea, am expertiză de evaluator în cadrul diverselor linii de finanțare nerambursabilă de tip „spin-off”, Proiect Tehnologic Inovativ, COST Action etc.

Cu peste 300 de comunicări la conferințe și tot atâtea articole publicate în reviste și volumele conferințelor, indexate în baze de date internaționale, cum ar fi DBLP (peste 70 de lucrări), SCOPUS (peste 80), ISI Web of Knowledge (peste 60), IEEE Computer Society și LNCS/ LNAI de Springer. În prezent, indicii de vizibilitate sunt: h-index 17 pe Google Scholar, 7 pe Scopus, 5 pe Web of Science.

Doctor
Cercetător Științific Gradul II
daniela.gifu@iit.academiaromana-is.ro

0742050673

Implicare în proiecte

No data was found