- CIF/CUI: 4540917
- PIC: 914989749
- RPC: 807
- MCI-UEF-iD: O-1600-000W-0183
- EERTIS
- 0232 211 150 (Secretariat)
- 0332 101 115 (Resurse umane)
- secretariat.stiintific@acadiasi.ro
- secretariat@acadiasi.ro
- 7.30-15.30
- Contact
Ionuț Bârliba este cercetător științific al Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română, Filiala Iași, în cadrul Colectivului de Filosofie și Logică, doctor în filosofie (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 2012) cu o teză despre filosofia lui Søren Kierkegaard și lector asociat al aceleiași instituții, începând cu 2015. Cu ocazia studiilor doctorale (2009-2012) și post-doctorale (2014) a beneficiat de stagii de cercetare la Freie Universität Berlin. Este licențiat în filosofie (2006) și absolvent de studii aprofundate (2009), cu un stagiu la Universitatea din Konstanz. A publicat peste 30 de articole, studii și recenzii atât în volume colective, cât și în reviste precum META, Symposion, Hermeneia sau Revista Portuguesa de Filosofia. Indice Hirsch 2. A publicat volumul Drumul către sine. Kierkegaard și devenirea în limitele stadiilor existenței (2017, Editura Universității „Al. I. Cuza”, Iași). Este editor executiv al revistei Symposion: Theoretical and Applied Inquiries in Philosophy and Social Sciences. Domeniile sale de interes includ filosofia existențialistă, metafizica, postmodernismul, antropologia filosofică și politică, ideologiile politice, istoria modernă, filosofia sportului.
Ionuț Bârliba și-a adus aportul la cercetarea filosofiei lui Søren Kierkegaard în spațiul filosofic românesc, a evidențiat unele legături tematice și conceptuale între filosofia existențialistă și trăirism (anti-sistemismul, autenticitatea religioasă), a analizat unele fenomene din lumea sportului (stereotipuri, prejudecăți, pattern-uri sociale și culturale) care contribuie la discuțiile contemporane din domeniul eticii și al axiologiei, a propus o analiza critică a societății contemporane de consum prin prisma distincției dintre individ și mase, utilizând diferite accepțiuni ale conceptului de autenticitate.
În activitățile pe care le desfășoară, Filiala Iaşi a Academiei Române este liberă de orice determinism politic sau economic, supunându-se doar propriilor linii strategice academice, științifice, culturale și comunitare, în conformitate cu Statutul Academiei Române.