Popovici Mariana

Cercetator: Popovici Mariana

Doctor în Biologie din anul 2006, cu studii postdoctorale în domeniul arheozoologiei (2010 – 2013).

Experienţă acumulată în morfologie dentară şi biostatistică prin specializări în ţară (București, 2010 – 2013) și străinătate (Olanda, 2011; Franta, 2011; Spania, 2012).

Din anul 2018 este Cercetător ştiinţific în cadrul Centrului de Cercetări Antropologice “Olga Necrasov” – ARFI, cu activitate de cercetare în domeniul paleoantropologiei.

O atenţie deosebită  acordă studiilor de evoluție umană şi biodistanţă, studii bazate pe descrieri morfologice și analize morfometrice digitale.

De asemenea, o altă direcţie principală în studiile sale, o reprezintă antropologia dentară, în care variația  fenotipică – configurația/forma suprafeţelor ocluzale sau expresia prin număr, dimensiune și dispoziție spațială a cuspizilor (caractere non-metrice), sunt abordate  în studiul proceselor adaptative la factorii de mediu, a migraţiilor, precum şi în interpretarea tendințelor evolutive umane.

 

Listă lucrări:

 

Membru în proiecte de cercetare:

  • „Bioarheologia tranziției de la Evul Mediu la Epoca Modernă, la est de Carpați: orașe emergente din zona de contact dintre Occident și Orient”, BioarchaeoOldcity, CNCS-UEFISCDI, PN-III-P4-PCE-2021-1180
  •  „Istoria scrisă pe dinți: starea de sănătate, dieta și diversitatea morfometrică in unele populații preistorice din estul României”, Archeodent, GAR-UM-2019-II-2.1-16 –Academia Română – Filiala Iași
  • „Relaţiile omului cu suinele în perioadele preistorică şi istorică pe teritoriul României şi conexiuni cu spaţiile european şi asiatic”, PN-II-RU-TE-2011-3-0146, CNCS Project PN-2 RU-TE 2011-3-0146 (uaic.ro)
Doctor
Cercetător Științific
popovici.mariana (at) acadiasi.ro
sorexmin (at) yahoo.com

Implicare în proiecte

No data was found