Tanasă Remus

Cercetator: Tanasă Remus

Remus Tanasă, asistent cercetare științifică din 2019 și doctor în istorie al Facultății de Istorie – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (2016), cu teza Influența ideilor mazziniene în spațiul românesc. Este absolvent al Facultății de Istorie – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2008) și al Facultății de Ştiinţe Politice din Perugia, Italia („Universita degli Studi Perugia”, licenţă – 2011, masterat – 2013).

Munca sa de cercetare privește evoluția comunităților de armeni din România din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum și analiza „chestiunii armene” în context internațional, îndeosebi relația armenilor din Anatolia Orientală cu guvernul otoman.

Domeniile de interes sunt armenologia, Risorgimento și relațiile dintre Italia și România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Remus Tanasă este autorul unor articole despre armenii otomani, H. Dj. Siruni, Giuseppe Mazzini și despre Risorgimento-ul european.

Articole/studii științifice reprezentative:

  • Armenii din Imperiul Otoman și ideea de națiune (2021);
  • Between “millet” and self-determination: the Ottoman-Armenian case (2021); În căutarea revoluției: Mazzini și românii (2019);
  • „Chestiunea armeană”: premise și recunoaștere internațională (2019);
  • Ecouri ale expediției lui Giuseppe Mazzini din Savoia în „Albina Românească” de la Iași (2017);  
  • Mazzini, Kossuth și românii (2016).

Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”

Asistent de Cercetare Științifică
remus_tanasa (at) yahoo.com

0741475788

Implicare în proiecte

No data was found