Colocviul internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”

Singura manifestare științifică dedicată cu precădere lexicografiei privitoare la limba română, Colocviul internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării” a ajuns la cea de a XII-a ediție. Inițiat și organizat de Departamentul de lexicologie și lexicografie de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, evenimentul științific de anul acesta are drept coorganizator Asociația Culturală „A. Philippide” din Iași și se desfășoară în perioada 25–26 mai, online, ceea ce facilitează atât participarea unor specialiști din Franța, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, Slovenia, Spania, cât și a celor din alte centre de cercetare din țară.

Pe lângă prezentările dedicate dicționarelor, programul cuprinde rezultate ale cercetărilor lingvistice din cadrul institutelor de specialitate ale Academiei Române și al facultăților de profil din țară și din străinătate.

În prima zi a manifestării, o secțiune este dedicată lansărilor de carte și discuțiilor pe tema Prezent și perspective în lexicografia academică românească, la care participă deopotrivă autorii dicționarelor realizate sub egida Academiei Române și specialiștii beneficiari ai acestor instrumente și resurse dedicate limbii române. În a doua zi, colocviul nostru este gazda workshopului Lingvistică și astronomie, organizat în cadrul proiectului PN-III-P4-IDPCE-2020-1277, „Terminologia astronomică românească: științific vs popular. Fenomene, obiecte cosmice și constelații”.

Lucrările vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Academiei Române Filiala Iași, iar studiile rezultate în urma prezentărilor vor fi publicate în Actele Colocviului internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării” 2023, ce va fi accesibil pe pagina „Publicații” a platformei https://solirom.ro/, alături de volumele publicate în ultimii doi ani.

Termen limită pentru primirea abstractelor: 10 aprilie 2023

Textul integral al lucrărilor va fi trimis până pe data de 24 iunie 2023

Link la formularul de înscriere: Colocviul Internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării”, 25–26 mai 2023 (formular google)

Date de acces prin Zoom Meeting:

Programul colocviului.pdf

Organizatori:

Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași
Asociația Culturală „A. Philippide” din Iași

Comitet organizatoric:

Departamentul de lexicologie și lexicografie, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași
Echipa proiectului TAFOC, Asociația Culturală „A. Philippide”

Comitet științific:

Éva BUCHI, Université de Lorraine, Nancy, France, Dan CRISTEA, Academia Română – Filiala Iași, Institutul de Informatică Teoretică Przemysław DĘBOWIAK, Institute of Romance Studies of the Jagiellonian University, Cracovia, Polonia, Gabriela HAJA, Academia Română – Filiala Iași, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”,
Iztok KOSEM, Trojina, Institute for Applied Slovene Studies, Ljubljana, Slovenia,
Cristian MOROIANU, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, București,
Dan TUFIȘ, Academia Română, Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială, București,
Rodica ZAFIU, Universitatea din București, Facultatea de Litere.

Colocviu internațional

25-26 mai 2023

Online