Terminologia astronomică românească: științific vs popular. Fenomene, obiecte cosmice și constelații. (TAFOC)

Proiectul propune o cercetare contrastivă și interdisciplinară, diacronică, diatopică și diastratică: terminologia astronomică românească științifică și populară privind fenomenele, obiectele cosmice și constelațiile.

Cercetarea de față constă în realizarea unui volum alcătuit din două părți: (i) o suită de studii lingvistice privind obiectul de studiu; (ii) un dicționar amplu conceput ca bază de date pentru (i).

Proiectul preconizează: 1) o primă analiză lingvistică completă a lexemelor astronomice prin colaborarea cu specialistul în astronomie inclus în echipă;  2) să stabilească o evidență completă a termenilor populari și dialectali (Tp); 3) să pună în relație Ts (terminologia științifică) și Tp, explicând pentru utilizatorul comun elemente Ts și clarificând poziția pe bolta cerească a unei serii de elemente Tp încă neidentificate cu precizie astronomică; 4) să realizeze primul dicționar complet al terminologiei astronomice, pe baza unor norme lexicografice (se ține cont de experiența echipei ca autori ai DLR și TMFA).

Pentru prima oară în astronomia şi lingvistica românească, va fi identificat şi studiat conturul  specific Ts al porţiunii de boltă cerească delimitată de limba română.

Analiza în derulare se focalizează punctual, cu minuție, asupra a cinci chestiuni.

1. Sistematizarea lingvistică a terminologiei ştiinţifice a astronomiei.

2. Completarea şi sistematizarea listei termenilor dialectali (populari și regionali) desemnând procesele și fenomenele cosmice, numele stelelor şi constelaţiilor.

Rezultatul este recuperarea tuturor termenilor populari pe baza bibliografiei stabilite: dicționare (tezaur, istorice, explicative, enciclopedice, specializate etc.), atlase dialectale, texte și culegeri dialectale, etnologice și folclorice, texte semnificative ale literaturii române vechi (cărți, reviste etc.).

3. Stabilirea circulaţiei unor termeni între Ts şi Tp și identificarea unor elemente divers sau asemănător interpretate în cele două grupuri lexicale specializate vor fi făcute cu ajutorul specialistului în astronomie și a specialistului dialectolog.

4. Cercetarea are un caracter declarat și pronunțat diacronic, urmărindu-se etimologia și evoluția istorică atât a termenilor științifici, cât și a acelora populari și dialectali.5. Analiza lingvistică a lexemelor populare și dialectale este făcută în sensul clarificării științifice a referentului și a identificării acestuia pe harta stelară a astronomiei.

Participare ARFI

Instituție coordonatoare

Denumirea completă

Terminologia astronomică românească: științific vs popular. Fenomene, obiecte cosmice și constelații. (TAFOC)

Codul proiectului

PN-III-P4-ID-PCE-2020-1277

Managementul proiectului

Director de proiect: Cristina Michaela Florescu

Echipa de cercetare: Alina-Michaela Bursuc, Dana Butnaru, Cristina Cărăbuș, Maria-Marilena Ciobanu, Cătălin Galeș, Laura Manea, Gabriela Nadabaică, Florin-Teodor Olariu, Elena Tamba, Claudius Teodorescu.

Parteneri

Perioada de desfășurare

2021 – 2023

Tipul proiectului

Proiect finanţat din programe naţionale

Linia de finanțare

Proiecte de cercetare exploratorie (PCE)

Finanțator

Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării – UEFISCDi

Buget

1.191.733 lei

Buget ARFI

Pagina oficială