Teoretizarea diferenţei şi re-gândirea relaţiei om-animal. Workshop. 20.12. 2019

Convingerea că oamenii sunt superiori celorlalte animale din punct de vedere cognitiv şi moral este fundamentală în sistemele legale şi tipurile de organizare socială cunoscute în lume, legitimând folosirea tuturor celorlalte animale în beneficiul oamenilor. Controlul şi distrugerea vieţilor indivizilor non-umani pentru a servi scopurilor egoiste ale oamenilor sunt susţinute de teorii specisiste alimentate de religiile monoteiste, umanism, teoriile ştiinţifice ce organizează ierarhic fiinţele vii şi sistemele legale fondate pe aceste convingeri.

Treptat, mentalităţile care trasează limite precise între indivizii umani şi cei din alte specii încep să fie înlocuite cu propuneri de estompare a diferenţelor, pentru că astăzi avem din ce în ce mai multe dovezi ştiinţifice că indivizi aparţinând unor specii diverse de animale au vieţi mentale, emoţionale şi sociale bogate şi complexe. Acestă viziune non-antropocentrică a determinat o re-evaluare a relaţiilor pe care oamenii le au cu celelalte specii de animale, bazată pe empatie, compasiune şi convingerea din ce în ce mai evidentă că toate fiinţele sensibile merită consideraţie din punct de vedere moral.

Rolul dezbaterilor din cadrul workshopului este de a explora şi a examina critic istoriile, mentalităţile şi teoriile care au fundamentat actuala perspectivă asupra animalelor, dar şi de a aduce în atenţie noile concepţii ce vizează formarea unor atitudini mai corecte şi mai umane.

Organizatori:

Comitet organizatoric:

Comitet științific:

2019 luna 12 POSTER workshop