Cunoaștere și dialog
„Despre oameni & alte animale”
Invitate: dr. Alina Rusu și dr. Irina Frasin
Iași, 25 iunie 2025 – Academia Română, Filiala Iași, anunță organizarea dezbaterii publice cu tema „Despre oameni & alte animale”. Invitatele acestui eveniment sunt doamna Alina Rusu, profesor universitar doctor, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și doamna dr. Irina Frasin, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”, al Academiei Române Filiala Iași. Evenimentul va avea loc pe 27 iunie 2025, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române, Filiala Iași din Bulevardul Carol I, nr. 8.
Dialogul va fi moderat de domnul dr. Liviu Măgurianu, Institutul de Cercetări economice și Sociale „Gheorghe Zane”, Academia Română Filiala Iași.
Oamenii şi ecosistemele, animalele şi lumea non-umană se află într-o reţea de interdependenţe. Există o multitudine de alte forme de viaţă a căror complexitate abia începem să o înţelegem cu adevărat. Din acest motiv, studiul animalelor şi al naturii, care era considerat ca fiind de competența biologiei şi-a găsit locul în domeniile psihologiei, științelor educației, sociologiei, antropologiei, filosofiei culturii, eticii şi a altor domenii înrudite, iar prin aceasta am ajuns să descoperim o multitudine de idei noi şi să re-definim şi să re-considerăm o multitudine dintre conceptele fundamentale. Modul în care teoretizăm despre animale şi lumea non-umană este de importanţă fundamentală pentru modul în care relaţionăm cu ele. Dezbaterea la care vă invităm vrea să aducă în atenția publicului larg aceste subiecte și să popularizeze noul domeniu al antrozoologiei, studiul relației om-animal, din perspectiva noilor cercetări la nivel global.
Participarea la dezbatere este deschisă publicului și este o ocazie unică de a interacționa cu o personalitate culturală de prestigiu, dar și de a învăța mai multe despre relația noastră cu lumea animală și despre interacțiunile dintre oameni și celelalte animale.
Dezbaterea deschide seria „Cunoaștere și dialog”, în cadrul căreia se vor organiza întâlniri și dialoguri academice între cercetători din Academia Română Filiala Iași și specialiști invitați, experți în domeniile lor.
Obiectivele proiectului „Cunoaștere și dialog” pot fi descrise sintetic astfel:
- Promovarea comunicării interdisciplinare și colaborarea între cercetători din diferite domenii și centre academice,
- Facilitarea transferului de cunoaștere, prezentarea unor exemple de bune practici din cercetare și colectare de feedback.
- Creșterea interesului publicului pentru știință și pentru rezultatele cercetării științifice, inclusiv prin participarea activă a elevilor, studenților și profesorilor.
- Contribuția la consolidarea imaginii cercetării ca factor esențial pentru dezvoltarea societală și pentru inovare.
Alina Rusu și Irina Frasin consideră că „Suntem în stadiul în care devine din ce în ce mai clar că nu mai putem trata lumea, mediul înconjurător și pe celelalte animale ca resurse inepuizabile, existente doar pentru folosul nostru. Este important să subliniem că modurile în care alegem să tratăm ființele non-umane nu sunt lipsite de o semnificație morală consistentă. Devine tot mai clar că oamenii, ecosistemele, animalele și lumea non-umană sunt interconectate în cadrul unei rețele complexe de interdependențe. Conștientizăm tot mai profund faptul că împărțim această lume cu o varietate de forme de viață a căror complexitate abia începem să o înțelegem cu adevărat.”
Doamna Alina Rusu și este biolog și psiholog, membru în board-ul International Association of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO). Ea coordonează programul de masterat în Etologie și interacțiune om-animal. Domeniile sale de cercetare includ serviciile de terapie asistată de animale, educația pentru bunăstarea animalelor, dezvoltarea de curriculum-uri interdisciplinare, etologia aplicată, psihologia evoluționistă și învățare prin implicare comunitară. Predă mai multe discipline, printre care: „Psihologia animalelor”, „Cognitia și conștiința animalelor”, „Terapiile și activitățile asistate de animale”, „Etologia umană”, „Animalele în societate și educația pentru bunăstare”, „Autoîngrijirea pentru profesioniști orientați către animale”. Dr. Alina Simona Rusu și-a obținut titlul de doctor în domeniul Comportamentului Animalelor, la Universitatea din Zürich, Elveția.
Doamna Irina Frasin este cercetătoare în cadrul Institutului de Cercetare Socială și Economică „Gheorghe Zane” al Academiei Române Filiala Iași. Cu o formare de bază în filosofie și istorie clasică, ea a predat timp de aproximativ zece ani filosofie greacă și comunicare interculturală la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Recent, a orientat cercetările spre domeniul antrozoologiei, trecând de la studiul comunicării interculturale la comunicarea între specii. Dr. Irina a absolvit un program de master în Etologie și interacțiune om-animal la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În prezent, se concentrează pe studiul relațiilor dintre pisici și oameni, având un accent deosebit pe pisicile libere și rolul lor în comunitățile umane. Activitatea sa include organizarea Simpozionului Internațional de Antrozoologie și ediția seriei de cărți Studii în Antrozoologie. Implicarea sa în cercetare și evenimente de specialitate o plasează printre cei mai activi și respectați specialiști în antrozoologiei din România.
Academia Română Filiala Iași invită publicul să participe la acest demers cultural și să beneficieze de resursele educaționale puse la dispoziție.
Liceele și universitățile care vor să participe cu elevi sau studenți la aceste conferințe pot contacta organizatorii pentru rezervarea locurilor în sală.
Detalii legate de conferințele proiectului:
Irina Frasin – 0748 599 819
Meda Gâlea – 0745 259 589
E-mail: irina.anthrozoology@gmail.com
***
Academia Română este for de consacrare și o instituţie cu preocupări enciclopedice, îmbrăţişând toate domeniile ştiinţelor, literelor şi artelor. Concepută nu numai ca for de consacrare, ci şi ca organism activ de cercetare ştiinţifică, de creaţie literară şi artistică, Academia Română şi-a înscris între obiectivele sale realizarea unor lucrări de mare însemnătate pentru cultura şi ştiinţa românească, în cadrul unor programe coerente și vizionare, desfășurate de-a lungul a zeci de ani. Între acestea se înscriu: dicționare ale limbii, istorii și dicționare literare, atlase lingvistice, tratatul de istorie a românilor, colecții de documente privitoare la istoria poporului român, atlase geografice, tratate de chimie, fizică, agronomie, medicină și biologie, științe juridice, filosofie, dicționare tehnice, bibliografii, opere de sine stătătoare sau organizate în colecții și serii literare și științifice, datorate atât membrilor săi, cât și specialiștilor din institutele sale de cercetare. (https://acad.ro/academia_romana/)
Comunicat de presă – Cunoaștere și dialog, „Cunoaștere și dialog”.pdf
