Între lumi – experienţa unui cercetător român în Coreea

Vineri, 31 mai 2024, ora 11.00, Biblioteca Academiei Române, Filiala Iaşi deschide seria de evenimente „Cercetătorii AR FI altfel” cu prelegerea „Între lumi – experienţa unui cercetător român în Coreea”, susţinută de dr. Dan Gabriel Sîmbotin.

Doctor în Filosofie din 2005, doctor abilitat din 2018, Dan Gabriel Sîmbotin este cercetător științific gradul I în cadrul Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane” al Academiei Române, Filiala Iași. În perioada septembrie 2022-februarie 2024 a fost invitat de mai multe ori să îşi desfășoare activitatea la Departamentul de Studii Românești al Hankuk University of Foreign Studies (HUFS), Coreea de Sud. Experiența din Coreea i-a permis să pună în relație cunoașterea științifică, direcționată prioritar înspre epistemologie teoretică și aplicată, logică și argumentare, filosofia științei, cu trăirea directă a unui context cultural nou. Viziunea interdisciplinară și cercetările privind imaginarul (este autor al cărților Imaginarul. Construcția și deconstrucția lumii, Editura Institutul European, 2016; Anul 1600. Cenzura imaginarului științific în secolul al XVII-lea, Editura Institutul European, 2015) au completat grila hermeneutică prin care a analizat intersecția a două culturi: română și sud-coreeană.

„Între lumi” surprinde nu doar cele două ethos-uri fundamentate național, ci și luptele dintre tradițional și modern, Orient și Occident, sacru și profan, deschidere și închidere culturală etc. Antinomiile rezultate din evoluția umanității au fost relevate în totalitatea lor intrinsecă (extrinsec ele rămânând în fiorul misterului), pentru că dezintegrarea și reintegrarea a permis dezvăluirea celor ce în multe situații le ascundem chiar și de noi înşine. Prelegerea va fi relevarea unei experiențe directe care va depăși obiectivitatea observatorului neutru prins de spiritul critic al științei, dar în același timp însoțit de speranța de a nu cădea în subiectivitatea îndrăgostitului care iubește lumile ce vor fi prezentate, pe fiecare în parte, dar și suprapunerea dintre ele.

Evenimentul va include o expoziţie de fotografii din perioada petrecută de domnul Dan Sîmbotin în Coreea. Expoziția va fi deschisă în perioada 31 mai 2024 – 28 iunie 2024, între orele 08.00 -17.00 în sala de lectură a bibliotecii.

Afiș

Organizatori:

Biblioteca Academiei Române Filiala Iași

Comitet organizatoric:

Laura Mocanu, Biblioteca ARFI

Comitet științific:

Dan Gabriel Sîmbotin, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zane”
Laura Mocanu, biblioteca ARFI

prelegere
31 mai 2024, ora 11

Biblioteca ARFI, sala de lectură