Academia Română Filiala Iași lansează Proiectul „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română”

Data publicării: 10/09/2024

Academia Română Filiala Iași în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași anunță lansarea proiectului cultural „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română”, un demers inovator menit să faciliteze transferul de cunoaștere de la personalități marcante ale Academiei Române către publicul larg, cu accent pe tradițiile, istoria și patrimoniul cultural românesc.

Proiectul are ca scop promovarea dialogului tinerilor cu academicieni din toată țara, promovarea colecțiilor de cărți rare și facilitarea accesului la cultură prin formate digitale. Activitățile incluse în proiect sunt:

  1. Prelegerile Academiei Române Filiala Iași – sesiuni interactive în care Membri ai Academiei Române vor împărtăși din experiențele proprii, promovând dialogul cu publicul
  2. Crearea unui podcast cultural cu 6 episoade, unde Membri ai Academiei Române vor discuta teme diverse legate de știință, literatură și cultură
  3. Prezentarea unor cărți din patrimoniul de carte rară deținut de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași prin intermediul unor episoade video, ce evidențiază importanța acestor colecții
  4. Realizarea unui curriculum alternativ cu prezentările academicienilor și ale cărților rare care vor fi distribuite în instituții educaționale (școli, universități).

Membrii Academiei Române care se întâlnesc cu publicul:

  • 17 septembrie 2024, ora 10.00
    • Daniel DAVID – Prof. univ. dr., Membru Corespondent al Academiei Române și Rector al Universității Babeș-Bolyai
    • Titlu conferință: „Mintea umana și tehnologia în contextul noii revolutii industriale
  • 10 octombrie 2024, ora 10.00
    • Marius ANDRUH, Academician, Vicepreședinte al Academiei Române, Directorul Institutului de Chimie Organică și Supramoleculară „C. D. Nenițescu“ al Academiei Române
    • Titlu conferință: „Două monumente ale chimiei românești: Gheorghe Spacu și Costin D. Nenițescu”
  • 17 octombrie 2024, ora 10.00
    • Wilhelm DANCĂ – prof. univ. dr., Membru Corespondent al Academiei Române
    • Titlu conferință: „Educația și provocările competențelor digitale
  • 17 octombire 2024, ora 16.00
    • Ioan-Aurel POP – Academician, Președinte al Academiei Române
  • 23 octombrie 2024, ora 10.00
    • Ștefan AFLOROAEI – prof. univ. dr., Membru Corespondent al Academiei Române
    • Titlu conferință: Cercetările hermeneutice și relevanța lor în sfera educației
  • 31 octombrie, ora 10.00
    • Gheorghe POPA – prof. univ. dr., Membru de Onoare al Academiei Române
    • Titlu conferință: „Nevoia de modele, exemple din comunitatea fizicienilor ieșeni (Dragomir Hurmuzescu, Ștefan Procopiu și Horia Hulubei)”

Conferințele vor avea loc în Aula Academiei Române, Filiala Iași din Bulevardul Carol I, nr. 8. Acestea urmează a fi înregistrate și postate pe site-ul instituției, la secțiunea dedicată proiectului.

Președintele Academiei Române Filiala Iași, Acad. Viorel BARBU consideră că „proiectul vine ca un răspuns la nevoia de revitalizare a memoriei culturale. De-a lungul timpului, patrimoniul cultural al României s-a confruntat cu diverse provocări, iar accesibilitatea la resursele culturale trebuie îmbunătățită. Prin utilizarea tehnologiilor digitale, acest proiect își propune să aducă mai aproape de public valorile culturale și să stimuleze dialogul educațional. Proiectul va oferi noi perspective asupra valorii culturale a cărților rare și va încuraja comunicarea activă între Academia Română și comunitate. Aceasta va contribui la formarea unei culturi a dialogului și a colaborării între discipline”.

Academia Română Filiala Iași invită publicul să participe la acest demers cultural și să beneficieze de resursele educaționale puse la dispoziție. Proiectul „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română” este o poartă deschisă către cunoaștere, istorie și tradiție, încurajând identificarea și aprecierea patrimoniului național.

Liceele și universitățile care vor să participe cu elevi sau studenți la aceste conferințe pot contacta organizatorii pentru rezervarea locurilor în sală.

Detalii legate de conferințele proiectului:

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

***

Academia Română este for de consacrare și o instituţie cu preocupări enciclopedice, îmbrăţişând toate domeniile ştiinţelor, literelor şi artelor. Concepută nu numai ca for de consacrare, ci şi ca organism activ de cercetare ştiinţifică, de creaţie literară şi artistică, Academia Română şi-a înscris între obiectivele sale realizarea unor lucrări de mare însemnătate pentru cultura şi ştiinţa românească, în cadrul unor programe coerente și vizionare, desfășurate de-a lungul a zeci de ani. Între acestea se înscriu: dicționare ale limbii, istorii și dicționare literare, atlase lingvistice, tratatul de istorie a românilor, colecții de documente privitoare la istoria poporului român, atlase geografice, tratate de chimie, fizică, agronomie, medicină și biologie, științe juridice, filosofie, dicționare tehnice, bibliografii, opere de sine stătătoare sau organizate în colecții și serii literare și științifice, datorate atât membrilor săi, cât și specialiștilor din institutele sale de cercetare. (https://acad.ro/academia_romana/)

Comunicat de presă – ARFI lansează Proiectul „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română”.pdf