- CIF/CUI: 4540917 din 1993
- CAEN: 7220
- PIC: 914989749
- RPC: 807
- MCI-UEF-iD: O-1600-000W-0183
- EERTIS
- 0232 211 150 (Secretariat)
- 0332 101 115 (Resurse umane)
- secretariat.stiintific@acadiasi.ro
- secretariat@acadiasi.ro
- Contact
Absolventă a Facultații de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2012). A obținut titlul de doctor în filologie în 2019, cu distincția summa cum laude, cu o lucrare despre gruparea de la „Viața românească”. Este autoarea cărții gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității și este prezentă cu articole în reviste științifice precum „Philologica Jassyensia”, „Dacoromania litteraria”, „Swedish Journal of Romanian Studies”, „Transilvania” ș.a. Preocupările cercetătoarei converg către reașezarea unor teme de istorie literară într-o perspectivă socio-culturală și încadrarea literaturii în domeniile vieții. Astfel, principalele linii de investigație sunt regimurile existențiale ale scriitorilor și cărților, modalitățile de (auto)construcție auctorială, practicile lecturii și scrisului, relația dintre scriitor și comunitățile afective sau imaginația istoriei literare. O preocupare constantă este, de asemenea, reabilitarea unor personalități culturale ale Iașului, însă departe de a cădea într-un discurs localist exagerat, studiile cercetătoarei își îndreapta atenția către modurile de construcție ale unor mituri regionale ce irizează creația literară. Printre studiile care reflectă aceste interese pot fi amintite Geniul moldovenesc. Povestirea ca formă de inventare a spațiului, publicat în „Philologica Jassyensia”, The bodily community. The gesture and the rhythm as manners of the living-together in the memoirs of Viața românească cenacle, în „Swedish Journal of Romanian Studies”, Comunitatea din scrisori. Corespondența cenaclului Viața românească, în „Transilvania” sau Living with Ibrăileanu. How to Live Together, How to Stay Alone, în „Dacoromania litteraria”. Între 2019 și 2021 a fost membru în echipa (CS dr. Ofelia Ichim, director proiect, CS III Astrid Cambose, CS Nicoleta Borcea, CS Ramona Luca) Proiectului de cercetare „Bază de date computerizată privind receptarea memorialisticii românești în presa culturală (1960−2020)”, sub contractul de finanţare cu codul GAR-UM-2019-I-1.5-9/15.10.19, finanțat de Fundația PATRIMONIU, Academia Română.
Lista de proiecte:
Bază de date computerizată privind receptarea memorialisticii românești în presa culturală (1960−2020), finanțat de Fundația PATRIMONIU, Academia Română, sub contractul de finanţare cu codul GAR-UM-2019-I-1.5-9/15.10.19, Director: Ofelia Ichim, http://bdcmemor.academiaromana-is.ro/.
În activitățile pe care le desfășoară, Filiala Iaşi a Academiei Române este liberă de orice determinism politic sau economic, supunându-se doar propriilor linii strategice academice, științifice, culturale și comunitare, în conformitate cu Statutul Academiei Române.