Singura manifestare științifică dedicată cu precădere lexicografiei privitoare la limba română, Colocviul cu participare internațională „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării” a ajuns la cea de a XIII-a ediție. Inițiat și organizat de Departamentul de lexicologie și lexicografie de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română, Filiala Iași, evenimentul științific de anul acesta are drept coorganizator Asociația Culturală „A. Philippide” din Iași și se desfășoară în perioada 3–4 iunie 2024, în format hibrid (în Sala mică de conferințe a Academiei Române, Filiala Iași și online, via Zoom).
Pe lângă prezentările dedicate dicționarelor, programul cuprinde rezultate ale cercetărilor lingvistice din cadrul institutelor de specialitate ale Academiei Române și al facultăților de profil din țară și din străinătate.
În prima zi a manifestării, o secțiune este dedicată lansărilor de carte și discuțiilor pe tema Prezent și perspective în lexicografia academică românească, la care participă deopotrivă autorii dicționarelor realizate sub egida Academiei Române și specialiștii beneficiari ai acestor instrumente și resurse dedicate limbii române. În cea de-a doua zi, colocviul nostru oferă contextul organizării secțiunii tematice Alexandru Philippide – 165 de ani de la naștere. Rolul lui Alexandru Philippide în dezvoltarea lexicografiei românești.
Lucrările vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Academiei Române, Filiala Iași, iar studiile rezultate în urma prezentărilor vor fi publicate în Actele Colocviului internațional „Lexicografia academică românească. Provocările informatizării” 2024, volum ce va fi accesibil pe pagina „Publicații” a platformei https://solirom.ro/, alături de cele publicate în ultimii trei ani.
Vor conferenția în plen:
● PD Dr. Barbara Schäfer-Priess, PD Dr. Aurelia Merlan, Constanze Neudek, Ludwig-Maximilians-Universität
● Dr. Cristian Moroianu, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Academia Română, București.
● Dr. Bogdan Harhătă, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca
Termen limită pentru primirea abstractelor: 20 martie 2024
Textul integral al lucrărilor va fi trimis până pe data de 10 iunie 2024
Link la formularul de înscriere
Date de acces prin Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/83697217648?pwd=Uk9WaHd6bk5iTEFVL2dFY1dsN05TUT09
ID: 836 9721 7648 Passcode: 408201
Lucrările vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Academiei Române, Filiala Iași