Liberalismul românesc: origini regionale şi tendinţe centraliste, 1859-1881

Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași al Academiei Române şi Societatea de Studii Istorice din România (SSIR) organizează în ziua de 24 octombrie 2022, între orele 11 și 12, conferinţa cu titlul Liberalismul românesc: origini regionale şi tendinţe centraliste, 1859-1881, ce va fi susţinută de Prof. univ. dr. Paul E. Michelson. Reuniunea va avea loc în format fizic în Sala de conferinţe a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, Str. Codrescu, nr. 6 C.

Paul E. Michelson a fost vreme de aproape cinci decenii profesor la Universitatea din Huntington, Indiana, Statele Unite ale Americii, fiind un activ promotor al colaborării între istoricii români şi americani încă din perioada războiului rece, a deținut funcția de Preşedinte (2006-2009) al Society for Romanian Studies şi este membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”,  Studiile lui Paul E. Michelson au aprofundat ca domenii de interes istoriografia și istoria românească precum şi evoluţia politică din acest spaţiu, în secolele XIX-XXI, de la conservatorism şi liberalism, până la curentele totalitare și societățile post-totalitare.

Profesorul Michelson, în cadrul prelegerii  va lua în discuţie construcţia liberală de la originile regionale până la tendinţele centraliste manifestate între două borne ale constituirii statului român modern, Unirea Principatelor Române Moldova şi  Ţara Românească şi Proclamarea Regatului României.  

Liberalismul românesc avea baze regionale, activiști și lideri care fuseseră influenţaţi de curentele liberale europene și revendicau un patrimoniu politic și memorial menit să-i legitimeze în fața publicului interesat de politică. În comunicarea sa, Paul E. Michelson urmărește liderii și diversele grupuri liberale, având în vedere că aceștia/acestea s-au descris ca având un rol major în viața politică a epocii. De asemenea, autorul are în vedere principalele caracteristici ale grupurilor liberale proeminente, dar și să evidențieze influența liberalismului german asupra dezvoltării României. În sfârșit, vor fi analizate câteva dintre consecințele dezvoltării liberalismelor românești asupra culturii politice din România anilor 1859-1881.

Organizatori:

Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”
Societatea de Studii Istorice din România (SSIR)

Comitet organizatoric:

Dr. Leonidas Rados, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”

Comitet științific:

Prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”
Dr. Dorin Dobrincu, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”

Prelegere

24 octombrie 2022

Sala de Conferințe a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”