Mărturii despre excelența în fizica românească

Vă invităm la conferința cu titlul „Nevoia de modele, exemple din comunitatea fizicienilor ieșeni (Dragomir Hurmuzescu, Ștefan Procopiu și Horia Hulubei)”, care va fi susținută de domnul profesor univ. dr. Gheorghe POPA, Membru de Onoare al Academiei Române.
Prelegerea va avea loc joi, 31 octombrie 2024, începând cu ora 10:00 în Aula Filialei Iași a Academiei Române din Bulevardul Carol I, nr. 8.
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, până la ora 9.50.
Pentru rezervarea unui loc în sală vă recomandăm să completați formularul.


Gheorghe Popa este fizician, fost profesor de fizica plasmei în cadrul Facultății de Fizică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A ocupat funcțiile de prorector cu activități de cercetare (1990-2002 și 2004–2012) și rector (1992–2000) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Între 2003 și 2005, a fost secretar de stat cu probleme de cercetare în Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT). Din acestă poziție a lansat un program pentru restructurarea sistemului pentru asigurarea literaturii științifice, program care a devenit operațional în 2013 prin activitatea Asociației „Anelis Plus” în cadrul căreia a fost realizat un sistem național pentru asigurarea accesului la literatura științifică internațională de specialitate, în format electronic, a membrilor comunității academice din România. A făcut parte din Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare. A primit Premiul „Constantin Miculescu” al Academiei Române pentru activitatea din anul 1989 și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer (2000). În 1993 a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului Omaha din Nebraska (SUA), iar în 1996 L’ordre des Palmes Academiques. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Alecu Ruso” din Bălți (Republica Moldova), Membru de Onoare al Universității din Augsburg (Germania) și pe cel de Profesor de Onoare al Universității Shizuoka (Japonia).

Aceasta este cea de-a cincea conferință din seria de șase evenimente cu public derulate în cadrul proiectului „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Prin acest proiect ne propunem să aducem în atenția publicului personalități marcante din lumea academică, oferind perspective valoroase asupra culturii și științei în contextul actual.

Conferința urmează a fi înregistrată și postată pe site-ul instituției noastre, la secțiunea dedicată proiectului.

Afișul prelegerii

Organizatori:

Academia Română Filiala Iași
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași

Comitet organizatoric:

Liviu-Adrian Măgurianu, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română Filiala Iași
Meda Gâlea, Academia Română Filiala Iași
Păduraru Monalisa, Academia Română Filiala Iași
Isache Mihaela Mirela , Academia Română Filiala Iași
Ghegheș Cristina Mihaela, Academia Română Filiala Iași
Dalban Cosmina Anișoara, Academia Română Filiala Iași
Chihaia Lăcrămioara, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
Axinte Magdalena

Comitet științific:

Acad. Viorel Barbu, Președinte al Academiei Română Filiala Iași
CS III dr. Liviu-Adrian Măgurianu, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, Academia Română Filiala Iași

prelegere
31 octombrie 2024, ora 10

Aula ARFI
B-dul Carol I, nr. 8