Conferința ”PROBLEMATICA FEMINISTĂ în structura social-economică a lumii contemporane” va avea loc pe data de 24 mai, 2024, ora 10.00, regim hibrid.
Evenimentul este la a XV-a ediție și abordează feminismul reflectat în structurile social-economice ale societății contemporane.
Este o temă deosebit de complexă dar și de larg interes pentru multe categorii sociale. Astăzi nu mai putem vorbi de o mișcare feministă propriu-zisă (întrucât ea s-a consumat, prin cele 3 valuri consecutive, în secolul care a trecut) însă, în pofida acestui fapt, problematica feministă nu a încetat să existe sub diferite forme, devenind un imperativ atât pentru domeniul educației (în familie și școală), în domeniul economic – profesional, în domeniul juridic – legislativ, în domeniul mass media etc.
Societatea contemporană mai are încă de corectat și de îmbunătățit legislația privind drepturile femeilor. Acest proces este unul complex și nu privește doar domeniul legislativ ci implică o serie de elemente culturale, de educație, psihologice și sociale ce se confruntă cu stereotipurile de gen, cu discriminarea de gen dar și cu inechități în integrarea socio-profesională a femeilor.
Vor fi analizate câteva concepte fundamentale ale problematicii feministe actuale:
- definirea identității de gen (inclusiv a dificultăților de alegere a genului, homoerotism etc.);
- descrierea stereotipurilor de gen prezente atât în educația primită în familie dar și la școală, prin intermediul cărților și jucăriilor destinate copiilor, prin mass media, prin modul de organizare a societății etc.;
- analiza elementelor de bioetică în cazul corpului femeilor (ex.: fertilitate, sterilizare, adopție, avort etc.).; prezentarea metamorfozelor structurii de rol în familia modernă, comunicarea interpersonală în cazul cuplurilor;
- influența religiei în definirea statutului femeii în societate;
- socializarea diferențiată pentru femei și bărbați;
- piedicile întâmpinate de femei în dobândirea unei cariere profesionale, în afirmarea valorii lor profesionale;
- problema violenței domestice (situația violenței domestice în România);
- măsuri luate pentru prevenirea violenței domestice,
- modalități de intervenție și suport la nivel social cât și de ordin legal;
- statutul femeilor refugiate (cazul Ucrainei, 2022-2024).
Termen limită pentru primirea abstractelor: 3 aprilie, 2024
Termen limită pentru primirea lucrărilor conferinței: 28 aprilie, 2024
Informații suplimentare se găsesc pe site-ul oficial al conferinței: https://63cf0fd3a4ad7.site123.me