Bază de date computerizată privind receptarea memorialisticii româneşti în presa culturală (1960 – 2020)

Obiectivul proiectului Bază de date computerizată privind receptarea memorialisticii româneşti în presa culturală (1960 – 2020) a constat în crearea unui site pe care sunt înregistrate informaţii culese din presa culturală cu referire la scrierile memorialistice din diferite etape ale culturii şi literaturii române. După finalizarea proiectului, accesul la informaţiile de pe acest site este liber pentru oricare utilizator interesat de tema abordată. Un avantaj pentru mulţi utilizatori îl constituie faptul că li se oferă informaţii extrase din reviste la care aceştia nu au acces din lipsa posibilităţii de a cerceta colecţiile unor reviste, cu atât mai mult cu cât, mai cu seamă utilizatorii din străinătate nu au acces la multe reviste publicate în România; este adevărat că după 1990 unele reviste şi-au creat arhive pe site-uri dar majoritatea revistelor de dinainte de 1990 nu au colecţii pe internet. Însă proiectul Bază de date computerizată privind receptarea memorialisticii româneşti în presa culturală (1960 – 2020) nu oferă o oportunitate de informare doar pentru utilizatorii din străinătate ci şi pentru cei din România care nu au acces la bibliotecile din ţară unde se găsesc colecţiile revistelor.

Site-ul este util atât specialiştilor cât şi publicului larg deoarece oferă informaţii despre un domeniu ce evidenţiază multiple faţete mai puţin cunoscute ale realităţilor din literatura şi cultura română. Site-ul pe care sunt stocate informaţiile pune la dispoziția utilizatorilor posibilităţi multiple de căutare: după titlurile revistelor, după anul de apariţie al revistelor, după numele autorilor de recenzii, după numele autorilor de scrieri memorialistice despre care se scriu recenziile, după titlurile cărţilor recenzate ş.a.

Proiectul Bază de date computerizată privind receptarea memorialisticii româneşti în presa culturală (1960 – 2020) este inedit în România prin faptul că implică o colaborare între informatică și istoria literară. Ne referim la noutatea includerii informaticii în realizarea acestui proiect, ceea ce oferă o largă posibilitate de accesare a datelor introduse pe site. Subliniem colaborarea, în cadrul proiectului, între istoria literară şi informatică, interacţiunea dintre acestea fiind benefică în salvgardarea, prin intermediul site-ului creat, a unor informaţii care se pot pierde sau pot trece neobservate în colecţiile unor publicaţii culturale.

Considerăm că informaţiile excerptate din presa culturală privind receptarea scrierilor memorialistice româneşti fac parte din patrimoniul cultural naţional deoarece memorialistica este un segment revelator pentru literatura şi cultura română.

În etapa de execuţie a proiectului a fost asigurată infrastructura hardware şi software pentru crearea bazei de date a receptării memorialisticii româneşti în presa culturală şi pentru crearea site-ului specific proiectului. A fost creat subdomeniul  http://bdcmemor.academiaromana-is.ro. Pentru baza de date a fost utilizat sistemul de gestiune a bazelor datelor MySql, iar pentru crearea site-ului au fost utilizate tehnologii web precum HTML, PHP, javascript, CSS.

După structurarea informaţiilor specifice proiectului, a fost creată baza de date relaţională numită BDCMEMOR, care conţine informaţii despre utilizatori, periodice, reviste, articole. Pentru această bază de date a fost construită o interfaţă de administrare. Accesul la această interfaţă de administrare este securizat prin username şi password.

Toate informațiile introduse în baza de date BDCMEMOR cu ajutorul interfeței de administrare pot fi vizualizate pe interfața accesibilă tuturor utilizatorilor de internet la adresa web a site-ului (http://bdcmemor.academiaromana-is.ro). Principalele linkuri ale site-ului sunt Proiect, Periodice, Articole, Căutări, Diseminare și o scurtă descriere a proiectului.

Prin accesarea paginii CĂUTĂRI, se pot folosi unelte de căutare în baza de date cum ar fi:

  • căutare periodic după titlul acestuia;
  • căutare după anul apariției publicației;
  • căutare după autorii de memorii;
  • căutare după subiecții memoriilor.

Au fost parcurse 103 periodice din care s-au extras și s-au introdus pe site 1697 de informații. Au fost fișate periodice de la BCU „M. Eminescu” din Iași, de la Biblioteca Filialei Academiei Iași și de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”.

Directorul de proiect a monitorizat permanent implementarea proiectului și a analizat rezultatele lucrului la etapele de realizare a proiectului. A redactat rapoartele anuale și raportul final.

Participare ARFI

Instituție coordonatoare

Denumirea completă

Bază de date computerizată privind receptarea memorialisticii româneşti în presa culturală (1960 – 2020) BDCMemor

Codul proiectului

GAR-UM-2019-I-1.5-9/15.10.19

Managementul proiectului

  • de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”:

- Ofelia Ichim (director de proiect)

- Nicoleta Borcea, Astrid Cambose, Maricica Munteanu,

  • de la Institutul de Informatică Teoretică: -Ramona Luca

Parteneri

Perioada de desfășurare

2019-2021

Tipul proiectului

Granturile Academiei Române

Linia de finanțare

Granturile Academiei Române

Finanțator

Fundația PATRIMONIU a Academiei Române, în perioada 2019-2021

Buget

20.000 RON

Buget ARFI

Pagina oficială