Academia Română – Filiala Iași organizează în luna octombrie 2024 cea de-a XXXIX-a ediție a Zilelor Academice Ieșene. Acest eveniment reunește manifestări științifice organizate de cele 11 institute și centre de cercetare, precum și de către comisiile care își desfășoară activitatea în cadrul Filialei noastre. Deschiderea festivă va avea loc joi, 17 octombrie 2024, începând cu ora 10:00 în Aula Filialei Iași a Academiei Române din Bulevardul Carol I, nr. 8.
Cu această ocazie Domnul Profesor Wilhelm Dancă, Membru Corespondent al Academiei Române va susține conferința cu titlul „Educația și competențele educației digitale” ca parte a proiectului „Mărturii ale vieții culturale din Academia Română”.
Aceasta este cea de-a treia conferință din seria de șase evenimente cu public derulate în cadrul proiectului amintit anterior, care este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Prin acest proiect ne propunem să aducem în atenția publicului personalități marcante din lumea academică, oferind perspective valoroase asupra culturii și științei în contextul actual. Conferința urmează a fi înregistrată și postată pe site-ul instituției noastre, la secțiunea dedicată proiectului.
Wilhelm Dancă este teolog și filosof român, preot romano-catolic, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române (2013) și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg (Austria) din 2017.
Wilhelm Dancă este licențiat al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași în 1986. Hirotonit preot în 1986. În 1996 a obținut titlul de doctor în filosofie, calificativul „summa cum laude“, la Universitatea Pontificală Gregoriană, cu o teză despre Definitio sacri. Il sacro come „il significativo“ e „il destino“ e la sua relazione con il metodo storico-fenomenologico nell’opera di Mircea Eliade. Din 1996 până în 2011 a fost lector, conferențiar și profesor universitar la Institutele Teologice Romano-Catolice din Iași și București. Rector al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif“ din Iași (2001-2011) și al Institutului Teologic Romano-Catolic din București (2012-2018). Începând cu anul 2012 este profesor de teologie fundamentală și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. Este abilitat în domeniul filosofie (2005) și domeniul teologie (2016). A condus instituții filosofice, teologice și culturale la nivel național și internațional. A desfășurat o bogată activitate publicistică în domeniile filosofie, teologie și studii religioase, concretizată în 12 volume de autor, 7 cărți de autor-coordonator și peste 200 de articole și studii în limba română și în limbi străine, publicate în țară și în străinătate.