- CIF/CUI: 4540917
- PIC: 914989749
- RPC: 807
- MCI-UEF-iD: O-1600-000W-0183
- EERTIS
- 0232 211 150 (Secretariat)
- 0332 101 115 (Resurse umane)
- secretariat.stiintific@acadiasi.ro
- secretariat@acadiasi.ro
- 7.30-15.30
- Contact
Ofelia Ichim a absolvit, în anul 1985, Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și în 2000 a susținut teza de doctorat cu titlul Structuri mitice şi viziune autenticistă în romanele lui Mircea Eliade (din comisia de doctorat a făcut parte eruditul eliadist Mac Linscott Ricketts, din S.U.A.).
Din anul 1992 lucrează în Departamentul de istorie literară de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Academia Română, Filiala Iași. Este cercetător științific gradul I. Din 2010 este coordonatorul Departamentului de istorie literară, membru în Consiliul științific al Institutului și, între 2012 și 2015, a îndeplinit funcția de secretar științific (cu delegație) al Institutului. A făcut parte din colectivul care a lucrat la Dicţionarul general al literaturii române, ed. 1 și ed. 2 (temă de cercetare finalizată) – proiect fundamental și prioritar al Academiei Române. În prezent lucrează la Enciclopedia scrierilor memorialistice românești (ESMR), în curs de redactare – proiect fundamental al Academiei Române. Face parte din echipa care s-a ocupat de actualizarea şi arhivarea Bazei de date a DGLR ed 1 și ed 2, și se ocupă de actualizarea şi arhivarea Bazei de date a ESMR. A publicat volumele de autor Pădurea interzisă. Mit şi autenticitate în romanele lui Mircea Eliade (2001), Între Eros, Solitudine şi Brahms. Motive literare în proza lui Anton Holban (2003), precum și articole de specialitate în reviste literare. A fost coorganizator la toate edițiile simpozionului anual internațional al Institutului (din 2002 până în prezent) și la 15 ediții ale unor simpozioane naționale. Pe lângă volumele personale publicate, s-a ocupat și de editarea volumelor ce cuprind comunicările de la aceste manifestări științifice precum și a altor lucrări colective.
A condus mai multe granturi ale Academiei Române și este directorul revistei academice „Philologica Jassyensia” (https://philologica-jassyensia.ro/), cotată în categoria A de către CNCS și indexată în Clarivate Analytics (Emerging Sources Citation Index ESCI), precum și în alte baze de date internaționale. Printre domeniile sale de interes se află: critică și istorie literară, teoria literaturii, literatură comparată, studii culturale.
Este preşedintele Asociaţiei Culturale „A. Philippide” a cercetătorilor din Institut.
Lista de proiecte:
În activitățile pe care le desfășoară, Filiala Iaşi a Academiei Române este liberă de orice determinism politic sau economic, supunându-se doar propriilor linii strategice academice, științifice, culturale și comunitare, în conformitate cu Statutul Academiei Române.